En wat als we nu eens gewoon gingen lesgeven?

Gewoon gaan lesgeven, dat is eigenlijk niet zo gewoon. Binnen een organisatiestructuur van een school komt heel veel kijken. Om gewoon les te geven moet er een gezonde leeromgeving zijn. Die valt en staat met de leerkracht; de belangrijkste factor voor goed onderwijs.

Als leerkracht ben je vaak veel tijd kwijt aan het vergaderen, afspraken maken en elkaar proberen aan te bespreken op de gemaakte afspraken. Dat vergt tijd, te veel tijd. Met dit boek kan je als team werken aan een kwaliteitsaanpak waar het maken en borgen van kwaliteitsafspraken centraal staan. Dit resulteert in het begin in een verhoogde werkdruk; er is immers werk aan de winkel. Al gauw merk je dat door het Enigma model gemaakte afspraken duidelijk en gemakkelijk vindbaar zijn, voor en door iedereen bekend zijn en dat vergaderen steeds minder nodig is.

En als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven is een leuke, pakkende titel die eigenlijk het boek qua inhoud iets te kort doet. Want dit boek geeft behalve een wake-up-call voornamelijk werkbare en onderbouwde handvatten om kwaliteitszorg écht op de kaart te zetten.

Bron foto: Uitgeverij Pica

Ten eerste mijn complimenten aan de schrijvers. Het boek leest heerlijk. Het is duidelijk, staat vol met vakinhoudelijke ervaring en kennis. Vooral ook enthousiasme en dát werkt aanstekelijk. Het boek doet geen valse beloftes of mooie aannames, het is helder en zal bij iedere medewerker in het primair onderwijs bekend voorkomen.

Ten tweede werkt de route welke de schrijvers bewandelen erg motiverend. Zij schrijven over hun ervaring als schoolleiders, leerkrachten en het team binnen een school. Hoe zij een school met een onvoldoende scorende binnen een inspectierapport liften naar geweldige teamprestaties.

De schrijvers nemen je mee op reis in hun ontwikkelingen van de Alan Turingschool in Amsterdam. Hier hebben zij hun Enigma model voor en door ontwikkeld dat centraal staat in het boek. Stap voor stap kan je naar aanleiding van dit boek als team werken aan kwaliteitszorg met aantoonbare resultaten.

Kwaliteitszorg, het maken en borgen van afspraken, dat kan iedere school als team met de Kwaliteitskaarten van Naaijkens en Bootsma. Wellicht heb je na het lezen van dit boek zoiets van: Waarom hebben wij dit niet bedacht? Het ligt voor de hand, is prima werkzaam en zorgt voor goede resultaten. Maar zo gaat het vaak met goede ideeën, uitvindingen en methoden: je moet er maar opkomen, er mee aan de slag gaan en het ontwikkelen.

En dat is ook precies wat je moet doen met dit boek: er lekker mee aan de slag gaan en als team de kwaliteitszorg doorontwikkelen naar de borging waar jij en je team voor staan.

Titel: En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven
Auteurs: Eva Naaijkens, Martin Bootsma
Info: Pica
Link: Uitgeverij Pica