Delen met de Matrix

Titel: Delen met de matrix
Auteurs: Peter Camp, Funs Erens, Peter van Gerwen
Info: Gebonden Nederlands 2018 9789402182729
Link: Bol.com

Veranderprocessen kunnen lastig zijn. Er wordt onbedoeld op tenen getrapt en hakken gaan in de steigerpositie, niet nodig. Verandermanagement wordt tegenwoordig bijna in iedere opleiding als vak gedragen en meestal resulteert het in de uitspraak van een docent: voor verandermanagement is geen (hand)boek met stappen geschreven. Nou, daar moeten we toch ons ongenoegen naar uiten.

Wat er feitelijk bedoelt wordt is dat voor iedere organisatie en bedrijfscultuur er een andere methode werkbaar en nodig is. Niet iedere succesformule werkt. Als je manager bent en in een bedrijf een succesvolle stap hebt genomen in verandermanagement, dan wil het dus niet zeggen dat deze methode ook werkt bij een nieuwe opdrachtgever of baan.

Delen met de matrix wordt vooral gezien als handboek voor projectleiders, dat betwist ik omdat iedere leidinggevende op een gegeven moment een stukje verandermanagement voor de kiezen krijgt. En om dit dan uit handen te geven en te bekijken van de zijlijn is zonde van de leerrijke ervaring.

Wat wel werkt is een kader. Een handvat dat door Peter Camp de matrix wordt genoemd. Zo ingewikkeld als het gedachtengoed van de film de Matrix is, is de literatuur van Camp duidelijk, overzichtelijk en in hapklare brokken opgediend. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om “Delen met de matrix” te lezen. Behalve de theorie zijn er praktijkvoorbeelden, adviezen en schema’s welke je direct toe kunt passen.

Zie de matrix meer als een checklist. Voor iedere ontwikkeling in een organisatie biedt een matrix uitkomst. Bijvoorbeeld wanneer je als projectleider (ad interim, of in dienst) aan de slag gaat kun je anticiperen op mogelijke veranderingen en moet je soms inspringen op onverwachte gebeurtenissen. Met de projectmatrix  bekijk je iedere keer welke effecten ze hebben op de gestelde doelen en hoe ze worden opgevangen door je team. Met een matrix specifiek ontworpen voor projecten kun je bepalen in welke onderdelen je energie nodig is.

Delen met de matrix wordt vooral gezien als handboek voor projectleiders, dat betwist ik omdat iedere leidinggevende op een gegeven moment een stukje verandermanagement voor de kiezen krijgt. En om dit dan uit handen te geven en te bekijken van de zijlijn is zonde van de leerrijke ervaring. De matrix als checklist dient als handvat waarmee je tijdens veranderprocessen kunt onderzoeken naar welke kant neuzen op staan, hoe diezelfde neuzen naar dezelfde richting wijzen en wat prioriteit heeft in het proces.

Het boek van Camp is geen tovermiddel. Het bevat een kader, waarmee jezelf keihard mee aan de slag moet. Maar je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat is al veel eerder gedaan, Camp heeft dit wiel verfijnd en er richting aangegeven zodat het op ieder managementvlak toepasbaar blijft. Het succesverhaal; dat moet jezelf schrijven. Maar hoe je daar terechtkomt, die hoofdstukken bieden houvast en geven een gedegen structuur in verandermanagement mee.

Het boek van Peter Camp bestaat uit minder dan 100 bladzijden en is behalve als boek, ook als e-book te koop. Met als kanttekening dat de inhoudsopgave niet mooi wordt vormgegeven in de online versie. Gemakkelijker (in het algemeen bij managementboeken) is voor de boekvariant te kiezen. Het boek zit behalve de theorie ook vol met toepassingen en instructies voor het gebruik de matrix in diverse takken van sport. Voor projectmanagement, zelfontplooiing en organisatieonderzoek. Gekscherend zou je het boek van Peter Campp kunnen zien als een soort ‘verandermanagement voor Dummy’s,’ Ach, dat was wel heel kort door de bocht. ‘Een doe-het-zelf-aanpak’ noemt Camp het, wat beter aansluit wat mij betreft.

Maar let op, het is geen in-één-adem-uit boek. Het is lezen, herlezen, proberen toe te passen in de praktijk of in therorie ; daarna delen. Succesformules bestaan dus wel, je moet alleen zelf wel de stoute werkschoenen aantrekken.

Titel: Delen met de matrix
Auteurs: Peter Camp, Funs Erens, Peter van Gerwen
Info: Gebonden Nederlands 2018 9789402182729
Link: Bol.com