Als leidinggeven in het onderwijs je vak is

Titel: Als leidinggeven in het onderwijs je vak is |  Basisvaardigheden voor het onderwijs
Auteurs: Anton van den Dungen, Coen Dirkx, Brigit van Rossum
Info: E-book Epub met watermerkbeveiliging  Nederlands 2012 9789058718068
Link: Managementboek.nl

Als leidinggeven in het onderwijs je vak is. Volgens mij is dit het eerste boek dat ik aangeschaft heb tijdens mijn opleiding als schoolleider. Deels omdat het op de literatuurlijst stond en deels omdat ik het tegenkwam in de boekwinkel.

Vanuit mijn papers mocht ik onder andere aan de slag met opbrengstgericht leiderschap waar de focus van mij als schoolleider i.o. gericht was op het in kaart brengen van verbetering op het gebied van leerlingresultaten, de instructie en van het leren van de leerlingen. Dit hoofdstuk komt aan bod, net zoals: De vijf uitgangspunten voor leidinggevenden, Je toegevoegde waarde en rol als leidinggevende, delegeren, blijven leren, samenwerking, communicatie en tijdmanagement.

Dit boek geeft daarbij, zeker als startende leidinggevende binnen het onderwijs, veel grip. Het boek staat niet vol met jargon en wetenschappelijke quotes om een literatuurlijst mee te vullen. Nee, dit boek bevat – behalve onderbouwde theorie – inhoudelijke en praktische zaken die voldoende toepasbaar zijn. Voor een ervaren directeur of onderwijskundige zou dit boek wellicht meer dienen als een stukje reflectie; “Ben ik wel de leider in het onderwijs die ik denk te zijn?” Daarnaast maak je als ervaren leidinggevende direct een denkfout als je uitgeleerd denkt te zijn 😉 .

Ieder hoofdstuk begint met een prettig stukje introductie dat er later voor zorgt dat de theorie beter behapbaar is. Na de inhoudelijke theorie volgen vaak praktijkvoorbeelden die de theorie nog meer laten hangen in het brein om er vervolgens mee aan de slag te gaan.

Als afsluiter lees ik veel tips om misverstanden te voorkomen. Dat zijn herkenbare valkuilen die je wellicht zelf hebt ondervonden of in ieder geval herkenbaar zijn. Door die combinatie; van intro naar theorie en van theorie naar praktijk, maakt het dit boek zeer aantrekkelijk.

Als leidinggeven in het onderwijs je vak is leest relatief gemakkelijk weg. Het is namelijk in begrijpelijke taal geschreven met een soort natuurlijke enthousiasme. Je leest gewoon dat de auteurs kennis van zaken hebben en met passie hun werknemerschap vervullen. Met speciaal op het onderwijs afgestemde adviezen, praktijkvoorbeelden en overzichtelijke modellen komen de belangrijkste managementvaardigheden aan de orde.

Titel: Als leidinggeven in het onderwijs je vak is |  Basisvaardigheden voor het onderwijs
Auteurs: Anton van den Dungen, Coen Dirkx, Brigit van Rossum
Info: E-book Epub met watermerkbeveiliging  Nederlands 2012 9789058718068
Link: Managementboek.nl